Meteoroloji'den 5 ile yağmur ve fırtına uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2011 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ve İzmir çevrelerinde yarın kuvvetli yağmur bekleniyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ''Meteorolojik Uyarı'' da söz konusu illerde yarın sabah saatlerinden itibaren başlayacak yağmurun öğle saatlerine kadar etkili olmasının beklendiği belirtildi.

Vatandaşların ve ilgililerin, su baskını, ani sel ve yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu.

Öte yandan, Kuzey Ege'de halen güneyden kuvvetli olarak esmekte olan rüzgarın, akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek güney, zamanla güneybatı yönlerden 6-8 kuvvetinde fırtınaya dönüşmesi, yarın öğle saatlerinde ise etkisini kaybetmesi bekleniyor.

Batı ve Orta Karadeniz'de güneyli yönlerden orta kuvvette esmekte olan rüzgarın, yarın akşam saatlerinden itibaren kuvvetini artırması, Batı Karadeniz açıkları ile Orta Karadeniz'de batı ve güneybatı yönlerden 8-10 kuvvetinde tam fırtınaya (70-100km/s) dönüşmesi öngörülüyor. Fırtınanın Cuma günü akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.

Vatandaşların ve ilgililerin, deniz ulaşımındaki aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor.

-DOĞU'DA KAR YAĞIŞI-

Ardahan'da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, yolda mahsur kalan dört araç, karla mücadele ekipleri tarafından kurtarıldı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bingöl-Adaklı ve Adaklı-Kiğı karayolu ile Bingöl'de 217, Van'da da 40 köy yolu ulaşıma kapandı.

Ardahan-Şavşat karayolunun 22. kilometresindeki yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle 4 otomobildeki 9 kişi yolda mahsur kaldı.

Karayolları 126. Şube Şefliğine bağlı karla mücadele ekipleri, vatandaşların haber vermesi üzerine, mahsur kalan araçları kurtarmak için yolda çalışma yaptı.

Karayolları 126. Şube Şefi Ümit Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahsur kalanların, ekiplerin bir saatlik çalışması sonucu kurtarıldığını söyledi.

-BİNGÖL'DE MEYVE AĞAÇLARI ÇİÇEK AÇTI-

Öte yandan, Bingöl Valiliği İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kar yağışı ve tipi nedeniyle Bingöl-Adaklı ve Adaklı-Kiğı karayolunun ulaşıma kapalı olduğu, yolun ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalara devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, il genelinde 217 köy yolunda ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

Bu arada, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı dolayısıyla çiçek açan meyve ağaçlarının donma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

-VAN'DA 40 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI-

Kar yağışı ve tipi nedeniyle Van'da da 40 köy yolu ulaşıma kapandı.

Van'da gece etkili olan ve sabah saatlerine kadar devam eden kar yağışı, köy yollarında ulaşımı aksattı. Karla mücadele ekipleri, ulaşıma kapanan köy yollarının açılması için sabah saatlerinden itibaren çalışmalara başladı.

Öte yandan, kar yağışı ve tipi nedeniyle Van-Ağrı karayolundaki Tendürek geçidinde ulaşımın güçlükle sağlandığı bildirildi.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin, bölgede yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü, zincirsiz araçların geçişine izin verilmediği öğrenildi.


BATI BÖLGELERİNDE KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Devlet Meteoroloji işleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yarın yurtta batı bölgeler başta olmak üzere kuvvetli yağış beklendiğini, hava sıcaklıklarının Marmara, Ege ve Batı Karadeniz'de azalacağını bildirdi.

Çağlar, yapılan son değerlendirmelere göre, yarın sabah saatlerinden itibaren yurdun batı kesimlerinin Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı sistemin etkisine gireceğini söyledi.

Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve batısı, Batı Karadeniz ile Samsun, Amasya ve Çorum çevrelerinin yağışlı geçeceğini belirten Çağlar, ''Genellikle sağanak ve gök gürültülü sağanak, akşam saatlerinde Bolu, Bilecik ve Kütahya'nın yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur şeklinde görülecek yağışların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz ile akşam saatlerinden itibaren Ankara, Eskişehir, Düzce, Bolu, Zonguldak ve Karabük çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığı; Marmara'da 8 ila 10, Kuzey Ege'de 5 ila 7, Güney Ege ile Batı Akdeniz'de 2 ila 4 derece azalırken, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında 6 ila 8, diğer yerlerde 3 ila 5 derece artacak'' dedi.

Rüzgarın, iç ve batı bölgelerde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli, yarın Kuzey Ege kıyılarında kısa süreli fırtına şeklinde eseceğini ifade eden Çağlar, Cuma günü ve hafta sonu beklenen hava durumuna ilişkin şunları söyledi:

''Cuma günü Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, İç Anadolu'nun doğusu ile Sakarya, Kocaeli, Tokat, Malatya, Mersin ve Antalya'nın doğu ilçeleri yağışlı geçecek. Yağışlar, genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda yükseklerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak.

Hava sıcaklığı, Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzeyinde 3 ila 5 derece azalacak; Marmara ve Kuzey Ege'de 5 ila 7, diğer yerlerde 2 ila 4 derece artacak.

Hafta sonu Orta Akdeniz'den gelen yeni bir yağışlı sistem kuzey ve batı kesimlerde etkili olacak. Yağışlar, yağmur ve sağanak, kıyı kesimlerde gök gürültülü sağanak şeklinde olacak. Hava sıcaklığında hafta sonu önemli bir değişiklik beklenmiyor.''

Çağlar, kuvvetli yağış, fırtına şeklinde esecek rüzgar ve değişken hava sıcaklıklarının neden olabileceği sel, su baskını, yıldırım, deniz ve kara ulaşımda aksamalar, çatı uçması, gribal enfeksiyon gibi olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber